Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en trädgård i Norra Bohuslän. I flera år har jag haft sorkar vilka jag än så länge har lyckats leva med. Men i sommar har även mullvaden kommit. Affären säljer en ”ljudstav” och någon sorts ”pellets”. Har prövat båda utan framgång. Har du något bättre förslag?/Anna-Stina Widell

Svar:

Elektroniska sorkskrämmor, en sorts stavar som drivs med batterier och står och skakar, är ett vanligt motmedel mot såväl sorkar som mullvadar i trädgården. Mole Stop (mole är det engelska ordet för mullvad) brukar de också kallas och det finns olika typer. De är dock ofta mycket dyra och fungerar inte alltid perfekt. En ihärdig och rätt framgångsrik mullvadskrigare i mitt grannskap har använt ca 8-10 sorkstavar/Mole Stop utan resultat. Han har dock tyckt sig märka en viss lokal effekt, ca 5-6 kvm runt staven i en rosenrabatt, där han hade problem med sorkar.

Denne granne har också på inrådan testat karbid i mullvadsgångar, något som han avfärdar som krångligt och med noll-resultat. Det enda som har gett resultat är fällor. Hittills har han ”nedlagt” nio mullvadar med fälla och är nu på jakt efter den tionde. Det finns olika fällor, berättar han. En mycket komplicerad är gjord i trådmaterial och ska appliceras inne i gången. Den anser han är värdelös. Den enda som fungerar är en kloliknande fälla som man spänner och placerar i gången eller i gångöppningarna där högarna är. När djuret närmar sig stöter han/hon på ett bleck som gör att fällan utlöses och sorken/mullvaden dör. De döda djuren lämnas sedan kvar i gången eftersom det fungerar avskräckande på andra. En enda mullvad har ett mycket stort revir, cirka 400-500 kvadratmeter, så även om man bara tar en får det en bra ”yteffekt”.

En annan känd jaktmetod är att peta ner kolsyreis i gångarna. Isen reagerar med syret i luften på så sätt att syret ”förbränns” och mullvadar och sorkar dör kvävningsdöden. Detta har min granne inte testat på grund av att det inte är helt lätt att få tag i kolsyreis. Dessutom är han lite tveksam till metoden. Det handlar om väldigt många gångar som ska tömmas på syre så han tvivlar på att det verkligen fungerar.

En mer sportslig metod som många föredrar är att jaga från jaktstol, inte jakttorn. Man sätter sig helt enkelt och väntar på aktivitet på det angripna området. När man ser mullvaden börja puffa upp jorden smyger man sakta, mycket sakta, fram till den hög som bildas. Där kan man antingen skjuta mullvaden med ett hagelgevär eller hugga ihjäl den med en spade.

Utöver dessa jaktmetoder finns det förmodligen nästan lika många motmedel som det finns trädgårdsägare. Jag skrev en gång om en engelsk kyrkoherde som påstod sig ha kommit på den perfekta lösningen på problemet. I en av gångarna stoppade kyrkoherden ner ett spelande födelsedagskort, i aktiverat läge så att säga. Sorkarna kom aldrig tillbaka när de väl hade hört Happy Birthday för 388:e gången. Andra beprövade huskurer mot både sorkar och mullvadar kan vara att stoppa ner rabarberstjälkar i hålen, att peta ner malkulor, apelsinskal eller trasor indränkta med stark parfym samt att leda ner rök i gångarna. Någon påstår att det också hjälper att gräva ner tomma petflaskor runt om i trädgården. Det ljud som uppstår när vinden viner mot flasköppningarna påstås skrämma iväg marodörerna. På samma sätt skulle leksakssnurror av plast kunna fungera.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.