Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Köpte en utomhushortensia i somras. Tror du den klarar sig i krukan (en lerkruka) över vintern, eller ska jag plantera den i jord? Vi bor i Sörmland./Majsan

Svar:

Din hortensia kommer inte att överleva utomhus i lerkrukan (och förmodligen inte heller i en frosttålig kruka). I Skåne (växtzon 1) klarar trädgårdshortensior sig utomhus i stora frosttåliga krukor under normalskånska, det vill säga mycket milda, vintrar. Det är inte heller säkert att din hortensia skulle överleva vintern och hinna utveckla blommor i Sörmland (växtzon 2-3) även om du planterade ner den i jorden.

Om jag vore du skulle jag därför lyfta in terrakottakrukan med hortensian i ett kallt men frostfritt förråd när vinterkylan slår till. Då är förutsättningarna betydligt bättre. Hortensior tappar bladen så den kan gärna stå mörkt. Men ställ först krukan under tak nu på hösten. Det är viktigt att jorden får torka upp ordentligt, annars kyler den blöta jordklumpen ner rötterna för mycket inför övervintringen. Ge hortensian några skvättar vatten då och då under vintermånaderna men absolut inte mycket eftersom den vilar. Men den får inte heller torka ut helt. Till våren bör du plantera om den i en större kruka. En hortensia får snabbt ett jättestort rotsystem och kräver rätt mycket jordvolym.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.