Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en syrenhäck vis vårt sommarhus söder om Malmö och vi återvänder inte förrän nästa vår, i slutet av maj. Häcken är inte lika fin som den varit och jag undrar hur vi skulle kunna muntra upp den då vi kommer ner nästa gång. Eller är det för sent på året? /Kerstin

Svar:

Antingen kan ni vänta till tidigt nästa vår med att klippa syrenhäcken. Vill ni ”förnya” den helt är det bästa tidpunkten för att kapa buskarna till en dm över marken. Men behåll några grenar på varje buske och gödsla också häcken. Om ni har en syrensort som är inympad på en grundstam blir det då förmodligen inte den förädlade sorten som växer upp igen, utan vanlig bondsyren. Efter en sådan drastisk nedskärning får ni förstås också vänta några år innan syrenerna blommar igen. Däremot bör ni få en tätare och snyggare syrenhäck av alla pigga rotskott som växer upp. Om ni bara vill putsa häcken kan ni också göra det direkt efter blomningen på försommaren, innan buskarna har börjat sätta blomknoppar för nästa år. Då går ni inte miste om någon blomning. I fortsättningen bör ni varje vår ta bort några gamla och grova stammar för att ge plats för nya skott. På det sättet håller man även en gammal syrenhäck i gott skick.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.