Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Var kan jag få tag i ett gammaldags augustipäronträd i eller i närheten av Stockholm för plantering i Sörmland cirka 10 mil söderut från Stockholm? När är lämpligaste tid för trädets plantering och anpassning till nytt växtställe? /AnnCharlotte Carlberg

Svar:

Det bör inte vara omöjligt att få tag i gammaldags augustipäron eftersom de fortfarande finns i produktion. Men du får kanske räkna med att beställa trädet på en plantskola. I dina trakter kan jag rekommendera Billbäcks Plantskola i Svärtinge utanför Norrköping. Och bästa planteringstiden är på hösten, efter bladfallet, då trädet har börjat gå in i vintervilan. Tänk också på att nästan alla päronsorter kräver korspollinering, vilket betyder att trädet måste bli pollinerade med pollen från en annan sort för att kunna sätta frukt. Till augustipäron passar sorterna ’Esperens Herre’, ’Göteborgs Diamant’, ’Clara Frijs’ och flera andra.

Välj en solig och någorlunda vindskyddad plats i trädgården där det inte tidigare har vuxit fruktträd. Ställ trädkrukan i vatten och gräv sedan en grop, cirka en meter i diameter och 60 cm djup. Luckra i jorden nere i gropen så att rötterna lätt kan ta sig neråt. Placera trädet så att det inte hamnar för långt under jorden utan i nivå med jordytan. Sätt också ner en käpp som stöd och fäst med band runt stammen. Den tar du sedan bort efter ett par år. Fyll gropen med kompost, planteringsjord eller gödslad och kalkad torv utblandad med den befintliga jorden. Vattna sedan rejält. Sätt för säkerhets skull också upp gnagskydd och skydda trädet från andra oönskade djurbesök med hönsnät på bambupinnar runtom i en ganska vid cirkel. Gödsla inte i planteringsgropen, utan mylla ner lite kogödsel i jorden runtom trädet till våren. Försök också att hålla marken gräs- och ogräsfri i en meterstor cirkel under 5-6 år och börja sedan vänta på päronen. Bered dig på att det kan ta många år innan ditt päronträd börjar bära frukt. Jag fick vänta i fjorton år, men det var det värt.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.