Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi planterade sommardahlior i våras och de har blommat fantastiskt sedan dess. Kan vi ta upp knölarna och plantera dem nästa år?/Margareta Börjesson

Svar:

Det kan gå hur bra som helst. Sommardahlior har rotknölar som kan övervintras frostfritt och planteras om på våren, precis som trädgårdsdahlior. För varje år som går brukar de bli lite större. Men oftast behandlas sommardahlior som ettåriga och förökas med frö. Ni kan ju för all del också ta frö från era dahlior och experimentera lite. Vänta då tills blomman har torkat helt och spara sedan fröerna frostfritt och torrt fram till våren. Då kan ni så dem glest i krukor med såjord, ställa dem varmt och ljust och vänta och se. När de har grott och små plantor börjat utvecklas är det dags att plantera om dem i lite mer näringsrik jord och i rätt stora krukor. Då är det ännu viktigare att de får ordentligt med ljus, annars blir de taniga och klena.

Vill ni spara knölarna gör ni så här: Om dahliorna växer i krukor ställer ni in krukorna svalt, torrt och mörkt när frosten har dödat blommorna. Ni kan också lyfta upp (eller gräva upp om de växer i rabatten) hela rotklumpen och ställa den på en tidning i en papperskasse. Se bara till att jorden och knölarna inte är blöta när dahliorna ska in för vinterförvaring. Risken finns då att knölarna ruttnar. Vattna inte heller under vintern, utan fukta bara jorden lätt med en blomspruta några gånger. Framåt vårkanten är det sedan dags att plantera om knölarna för fördrivning inomhus eller i växthus.

Ett knep för att knölarna inte ska mögla under vintern är att pudra dem med lite Atamon. Det fungerar som antimögelmedel, vilket egentligen inte är så konstigt eftersom detta konserveringsmedel har ungefär samma uppgift i syltkoket.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.