Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Tror att det skulle passa väldigt bra med klätterrosor på vår innegård i Stockholms inre skärgård. Då är frågan: Vad ska vi välja? Vi vill att det ska blomma länge, dofta och vara vackert. Sedan nästa fråga: Kan vi plantera den nu i september? Eftersom vi kommer tillbaka hit först i juni nästa gång så vore det roligt om den redan då kunde ha växt lite. /Eva

Svar:

Krukodlade rosor kan i princip planteras när som helst men sen höst är en jättebra tid att plantera rosor. Då går det också att hitta barrotade plantor. Om ni måste plantera redan nu kanske ni ska se till att det finns någon som kan vattna rosorna om hösten blir torr. Och även på våren behövs det säkert vattning. Viktigast är att välja bra, friska och härdiga klätterrosor. Ni bor väl antagligen i zon 2. Om ni har en väl skyddad innergård bör ni lyckas med klätterrosor som är härdiga i zon 3. Annars är det generella rådet att välja klätterrosor som är härdiga i minst två zoner över den växtzon där man bor.

Sedan handlar det om vilken färg ni vill ha på rosorna. Har ni vita väggar kanske ni inte vill välja en vit ros?

Här är några bra klätterrosor som remonterar, det vill säga blommar först rikligt en gång i juni-juli och blommar sedan om lite mindre rikligt längre fram på sommaren:

’Sympathie’, mörkt blodröd  (zon 4).

’New Dawn’, ljusrosa, mycket härdig (zon 5).

’Wrams Gunnarstorp’, ceriserosa. Vald till Årets ros 2013 (zon 4).

’Ilse Krohn Superior’, bästa kritvita klätterrosen. (zon 3).

’Mme Alfred Carrière’, ljusrosa-krämvit (zon 3).

’Gloire de Dijon’, sämskskinnsgul. (zon 3)

Bland de engångsblommande är ’Venusta Pendula’ en bra klätteros som även tål ett lite skuggigare läge. Vit åt det ljusrosa hållet, blommar från slutet av juni till slutet av juli. (zon 5)

Småblommig och mycket robust är förstås den fyllda honungsrosen ’Hybrida’, ljusgul. Den gör sig kanske allra bäst klättrande i ett stort träd. Blommar intensivt i 3-4 veckor mitt i sommaren och får sedan fina nypon. (zon 6)

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.