Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag planterade i våras en planta rabarber i en halv trätunna. Plantan tog sig väldigt bra. Nu undrar jag kan den stå kvar i trätunnan under vintern eller måste jag plantera ner den i marken? /Birgitta

Svar:

Det framgår inte var du bor, men om det inte är alltför långt norrut kan du säkert lyckas med övervintringen av din rabarber i tunnan. En rabarberplanta är härdig och mår bäst utomhus på vintern. Den kräver till och med en kall vintervila, så fundera inte på att ta in tunnan i rumsvärmen! Men försök först att isolera den väl mot kylan och skydda den från regn och rusk så att jorden inte blir alltför blöt under vintern. Husväggen fungerar som ett slags värmekälla så börja med att skjuta in tunnan mot väggen. Ställ den också ovanpå frigolitskivor, gamla trasmattor eller något annat som isolerar från kylan om den står på ett balkonggolv eller terrassgolv. Sveper du också in hela tunnan i fiberduk och bubbelplast, eller trasmattor, gamla filtar eller något annat, är rabarbern väl garderad mot vinterkylan. På det här sättet kan du klara din rabarber åtminstone några säsonger. Men på sikt är det förstås bäst att plantera ner den i marken.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.