Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Såg ditt svar om att tujor ej går att beskära. Men de går väl att klippa undrar orolig tujainnehavare. Vi satte färdigväxta 2 m höga tujor i juni.  De har nu vuxit en del och till våren har vi tänkt klippa dem och forma till en häck. Som de är nu är de toppiga som cypresser. Det borde väl gå? /Kristina

Svar:

O ja, det går bra och blir säkert jättesnyggt. Tujor tål ganska hård beskärning så de används ofta till klippta häckar. Ni kan antingen beskära dem på försommaren eller i augusti när de i stort sett har vuxit färdigt för året. Men då ska ni helst bara klippa bort nytillväxten. Det viktigaste när det gäller tujahäckar är att välja rätt sort redan vid planteringen och undvika sorter som växer alldeles för kraftigt, exempelvis ’Brabant’. Den fråga du tänker på handlade om att kapa tujor ända ner till hälften. Efter en sådan radikal beskärning har de svårt att repa sig, och om de alls gör det blir de gräsligt fula. Om man sågar av stammen långt ner kommer tujan att utveckla flera toppar som inte blir normala grenar utan snarare små gröna tofsar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.