Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Tänkte sätta en växt som ska klänga på ett staket men platsen är mycket solig, nästan i söder. Vad för sorts växt ska jag kunna sätta där? Finns det någon vintergrön växt som även blommar på sommaren? Bor i Båstad i Skåne. /Inga-Lill

Svar:

Eftersom du har en solig vägg i växtzon 1 kan du ju satsa på storblommig trumpetranka, Campsis x tagliabuana. Den får massor av orangeröda, trumpetformade blommor på sensommaren och bladverket håller sig någorlunda grönt över hela vintern. En trumpetranka växer snabbt och fyller ut en stor vägg, med eller utan spaljé, genom att klamra sig fast med sina luftrötter. Men du kan få vänta en sommar eller två innan den börjar blomma. Annars finns det verkligen inte så gott om vintergröna klätterväxter som också blommar på sommaren. Men varför planterar du inte en vacker klätterros och en klematis i passande kulör? Det blir ju en riktig skönhetschock på sommaren, och om du väljer en remonterande ros och en klematis som blommar både på försommaren och sedan en gång till längre fram på sommaren får du långvarig blomning. Fundera över vilken färg du skulle vilja ha och välj sedan en frisk och stark återblommande klätterros som: ’Sympathie’ (röd), ’New Dawn’ (ljusrosa), ’Wrams Gunnarstorp’ (ceriserosa), ’Ilse Krohn Superior’ (vit), ’Madame Alfred Carrière (krämvit) eller ’Gloire de Dijon’ (gul-aprikos).

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.