Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en tuja som har vuxit sig för stor på platsen där den står och stjäl nu sol. Jag har förstått att man inte kan beskära tujan (den är cirka två meter för hög och skulle behövas halveras i omfång) men kan man gräva upp och flytta den? Samma fråga gäller för en idegran. Om det går, hur djupt bör hålet vara? /Fredrik Hagman

Svar:

Du har helt rätt. En tuja kan inte växa upp igen om man sågar ner den så mycket som ni skulle behöva göra. Men vänta till våren, april-maj, med att flytta både den och idegranen. Försök få med en ordentlig jordklump så att inte rötterna skadas. Förbered först den nya växtplatsen genom att gräva en rejäl planteringsgrop (cirka 60 cm djup och 80 cm bred) och blanda ut den gamla jorden med ny jord. Vattna ordentligt och fortsätt vattna om det blir torrt på våren och försommaren. Ni kan också behöva skydda både tujan och idegranen mot den brännande vårsolen som gör att de avdunstar mycket fukt när de är nyflyttade. Om de får en halvskuggig ny växtplats ökar också deras möjligheter att klara vårflytten.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.