Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Sökte på nätet angående ceanothus, ’Raspens’ tror jag min heter, och hittade en tråd som du svarat på 2009. Jag är också innehavare av en jordkällare, men utan fönster. Är det lämpligt för den att gå i ide där? I så fall, kan den få sällskap av mina agapanthus?

/Nybliven ”trädgårdsnörd” i zon 1

Svar:

Det finns många olika slags ceanothus, blå säckbuske på svenska. Många är städsegröna, och om du har den som heter Ceanothus thyrsiflorus var. repens hör den till de icke lövfällande säckbuskarna. Den är liten och relativt härdig men bör ändå tas in och övervintras frostfritt. Och just eftersom den inte fäller bladen på vintern bör du helst förvara den kallt (5-10 grader) och ljust. Det vill säga ungefär som alla de många agapanthussorter som också har ett grönt bladverk på vintern. Är det möjligt att hänga upp någon form av belysning i din jordkällare? I så fall blir det ett perfekt förvaringsställe, under förutsättning att det inte är för fuktigt där. Om inte det går får du antingen chansa på att de klarar sig i mörkret eller ställa dem någon annanstans där de kan få samma temperaturförhållanden och rejält med ljus. Se bara till att jorden inte är plaskvåt när du ställer in krukorna för vinterförvaring. Då är risken stor att rötterna ruttnar under vintervilan.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.