Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har ett plommonträd som börjat växa intill garageväggen. Det är cirka två meter högt och har burit frukt. Jag vill nu plantera den längre ut i trädgården men undrar vilken årstid som är bäst för att minimera risken att trädet dör? /Jeanette

Svar:

Bästa tiden att gräva upp och flytta ett träd är under den period när det befinner sig i vila. Det vill säga från sen höst till tidig vår, innan trädet börjar grönska. Blir det en mild vinter utan tjäle i marken kan man faktiskt flytta träd hela vintern igenom. Jag tycker du ska vänta till oktober och flytta plommonträdet när det är avlövat. Då bör du först ha grävt en ny grop, gärna en meter i diameter och 50 cm djup, på en solig plats i trädgården.

Försök få med hela rotklumpen när du gräver upp trädet. Fäst en eller ett par stödkäppar med ett band i stammen och placera sedan trädet så att det hamnar på ungefär samma höjd som tidigare. För djupt planterade träd brukar inte klara sig länge. Låt käppen sitta kvar som vindstöd under ett par år. Fyll gropen med planteringsjord utblandad med den befintliga jorden. Gör gärna en liten upphöjd kulle med jord runt stammen. Vattna sedan ordentligt. Sätt för säkerhets skull också upp gnagskydd, förslagsvis med hönsnät som du fäster på bambupinnar runtom trädet i en ganska vid cirkel.

Gödsla inte i planteringsgropen, utan mylla ner lite kogödsel i jorden runtom trädet till våren. Försök också att hålla marken gräs- och ogräsfri i en meterstor cirkel under 5-6 år så bör hela flyttprojektet lyckas.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.