Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Under sommaren har jag inte lyckats plantera en enda blomma och har en rabatt som väntar. Du får gärna ge förslag på lättskötta, snygga och bra saker att peta ner i jorden nu på hösten. /Nybliven trädgårdsägare

Svar:

Hösten är verkligen bästa planteringstiden, så det handlar egentligen bara om hur du skulle vilja ha det. Vill du ha en stram trädgård med prydnadsgräs och arkitektoniska växter? En romantiskt fluffig trädgård med mycket rosor och mormorsperenner? En lättskött täppa med torktåliga växter? Om du inte redan har en generalplan för trädgården kanske det är bättre att vänta med planteringen till vårkanten. Då kan du fundera på vilken stil du gillar, vad du vill ha trädgården till, vilken stil som passar till huset, eventuella önskeväxter osv — och sedan läsa på under vintern.

Frågor du kan fundera på är:

Ska du ha rabatter intill huset – i så fall vilken färg har fasaden?

Vilket läge är det  – hur många timmar med sol per dag? Är det mycket blåsigt? I så fall krävs kanske höga häckar och träd eller annat som vindskydd.

Hurdan jord har du – sandjord, lerjord, skogsmark? Det kan ju bli aktuellt att gräva ur vissa områden och skaffa några lass med bra matjord där du vill plantera.

Är tomten plan eller sluttar det?

Ska du inte ha fler planteringar än denna rabatt?

Och så vidare. Många frågor som kräver svar innan du kan göra ett vettigt växtval. För det är ingen mening att börja plantera lite planlöst, då kommer du bara att ångra dig och vilja göra om alltihop längre fram. Jag tycker du ska vänta en tid, se vad som redan finns i trädgården och vad som kommer upp till våren. Då vet du förhoppningsvis också lite mer om vilken slags trädgård du vill ha.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.