Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur klipper man en klematis och lite allmänna skötselråd, tack. /Anne Grönvall

Svar:

Det beror på vilken klematis det handlar om. Har du en tidigblommande klematis, det vill säga en som blommar före midsommar på torr fjolårsved, brukar det räcka med att putsa bort döda och torra delar och kanske gallra lite efter blomningen om klematisen har spritt ut sig för mycket på sin växtplats. Hit hör många småblommiga klematis som Clematis alpina, C. sibirica och C. montana. Beskär man dem hårt på våren klipper man också bort de skott som ska bära blommor på försommaren.

Storblommiga klematissorter som blommar både på fjolårsveden och på de årsskott som överlever vintern beskärs bara lite lätt på försommaren efter den första blomningen. Om man skär ner en sådan klematis radikalt på våren blir det ingen försommarblomning alls. De mår också bra av att få lite gödsel efter första blomningen. Vanliga sorter i den här gruppen är exempelvis ’The President’ och ’General Sikorski’ samt de välkända ”damerna” ’Madame Le Coultre’, ’Mrs Cholmondeley’ och ’Nelly Moser’.

Alla som börjar blomma efter midsommar hör till den tredje beskärningsgruppen. Hit hör den populära storblommiga blåvioletta ’Jackmanii’ och ’Cardinal Wyscynski’, ’Rouge Cardinal’ och ’Blue Angel’. Men även småblommiga viticellaklematisar som ’Alba Luxurians’ och många andra hör till den här beskärningsgruppen. Dessa högsommarblommande klematisplantor ska varje år beskäras ganska hårt (20-50 cm ovanför marken) eftersom de blommar på de rankor som växer fram under sommaren. Beskärningen kan göras antingen tidigt på våren eller efter blomningen på hösten, ungefär som perenner.

Om du är orolig kan du vintertäcka din klematis med torra löv, granris etc. när kylan kommer. På våren och sommaren är det bra om du kan åstadkomma skugga vid rothalsen. Plantera gärna någon bladrik perenn framför klematisen. Funkia, daggkåpa eller trädgårdsnäva är bra sällskap. Vattna och gödsla som vanligt på våren, gärna genom att mylla ner ordentligt med kogödsel.

Du kanske också fick rådet att klippa ner din klematis rejält i samband med planteringen? I så fall kan det fungera som ett bra skydd mot den svåra vissnesjukan som särskilt brukar drabba just nyplanterade klematisar. De första symptomen är blad och stjälkar som vissnar. I värsta fall tynar hela plantan bort och dör.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.