Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Undrar om det finns någon lämplig klängväxt som vi kan ha i kruka på vår stenaltan? Vi bor i zon 5-6 och helst skulle vilja ha växten kvar över vintern i en kruka som tål minusgrader. Den ska stå mot en vit vägg för att få lite grönska, men får inte vara för invasiv på grund av brist på plats.

/Linda Karlsson

Svar:

Här handlar det förstås om att välja riktigt härdiga klätterväxter. Humle är en sådan, och breder inte heller ut sig så mycket eftersom den har ett upprätt växtsätt. I ett halvskuggigt läge trivs guldhumle. Den har fina limegröna blad och honplantorna får små kottliknande blommor på sensommaren.

En vacker och härdig klematis är den sibiriska alpklematisen ’Riga’ som får stora vita blommor. Den är härdig ända upp i zon 7. Ni kan också välja en härdig klätterros, den vita småblommiga Polstjärnan (zon 6). Den är lättodlad, kräver inte så mycket skötsel, mest lite uppbindningshjälp, och behöver bara klippas om den blir för yvig.

För att växten ska klara sig krävs en rejält stor kruka eller odlingslåda, gärna fodrad med frigolit. Det finns också frosttåliga lättviktskrukor gjorda i ett plastmaterial som både isolerar mot kyla på vintern och värme på sommaren. Men även om ni väljer en sådan bör ni svepa in krukan ordentligt inför vintern, i bubbelplast, gamla trasmattor eller något liknande.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.