Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag vill flytta min lavendel och undrar vilken årstid som är bäst, vår eller höst? Jag vill också flytta syrenbuskar och undrar vilken årstid är bäst? Bör jag klippa ner dem i samband med flytt? /Ann-Britt L.

Svar:

Syrenbuskarna kan du gräva upp och flytta sent i höst när de har tappat bladen och gått ner i vintervila. Det är inte nödvändigt att klippa ner dem i samband med flytten, om det inte krävs av rent praktiska skäl. Vänta hellre med beskärningen till vårvintern. Om det är rotäkta bondsyrener kan de sågas av en decimeter från marken. Då hjälper du syrenerna att komma igång och börja växa efter flytten, ända nerifrån så de blir täta och fina.

Men vänta med att gräva upp lavendelplantorna till våren. Då har de bättre förutsättningar att klara en flytt.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.