Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har köpt hus i Skåne med massor hortensior, en del vackra men en del har växt sig mycket yviga. Ska man brutalt, enligt vissa, klippa ner dem nu? Eller senare i höst? Eller i vår?/ Ann

Svar:

Vi har också många hortensior vid vårt hus i Skåne och jag har ännu inte känt något behov av att beskära dem. Men om dina har blivit för skrymmande kan du antingen kapa de äldsta och grövsta grenarna på våren, mars-april innan de börjar växa, och fortsätta göra det några år tills buskarna är förnyade. Vill du kan du vara mer drastisk och kapa hela busken ner till ett par dm ovan mark, vid samma tidpunkt. Då kommer du inte att få någon blomning den sommaren och kanske inte heller året därpå. Men du får ju en hanterligare buske.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.