Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har två risiga kaprifolbuskar som klättrar upp på en vägg. Nedre halvan ser riktigt torr och trist ut. Kan man beskära dem rejält nere vid marken och när ska man i så fall göra det? /Birgitta

Svar:

Om man har kaprifoler får man räkna med att klippa ner dem vart tionde år eller så. Ända ner till ca 15 cm från marken. De har ett naturligt växtsätt som med tiden ser ganska risigt ut. Men de blir som nya efter en kraftig beskärning. Vänta till vårvintern, februari- mars eller senast i början av april, och kapa av stammarna. Mylla också ner lite kogödsel så ska du se att de börjar växa ordentligt på våren. Men räkna inte med någon blomning den första sommaren efter beskärningen. Alternativet är att du står ut med att kaprifolerna blir lite kala nertill och döljer det genom att plantera andra växter framför dem.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.