Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Tänkte plantera ett hallonland i höst, Preussen och mormorshallon är sorter jag har tänkt mig. Platsen är hyggligt solbelyst och ligger ganska mitt på gräsmattan. Tidigare växte där en enorm gran som jag fällt och fått stubben bortgrävd. Under vårvintern kalkade jag och senare på våren gödslade med lite kogödsel samt benmjöl. I sommar har jag odlat potatis och rödbetor där, markplätten fick då också lite hönsgödsel samtidigt som gräsmattan. Jorden verkar ganska tung även om jag blandat i lite grus/grov sand, tror ni det behövs mer jordförbättring och när är lämpligt att plantera? Bor i södra halvan av Bohuslän, växtzon 2. /Carl L.

Svar:

Hallon växer inte bra på alltför kalkrik jord så håll tassarna borta från trädgårdskalk och kalkrika gödselmedel i fortsättningen. Det bästa är att jordförbättra med kogödsel (och egen kompost) och det kan du med fördel göra varje vår. Om du ska odla hallon mitt på gräsmattan får du räkna med att sätta upp stöd så de inte blåser sönder. Men du behöver inte plantera dem i rader som man alltid gjorde förr i världen. Tvärtom blir det fler hallon på en planta som står i ensamt majestät. Föredrar du att sätta hallonplantorna i rader ska du se till att inte hamnar tätare än ca 60-70 cm med en och en halv, gärna två meter mellan raderna. Hallon ska inte planteras djupt. Köper du krukodlade plantor ska de sättas på samma djup som i krukan. Vattna och håll efter ogräset, svårare än så är det inte.

Man kan plantera hallon både vår och höst. Men om du planterar i höst hinner du få en hallonskörd redan nästa sommar. Första året växer ju hallonskotten upp men ger inga bär. Bären kommer andra året och efter skörd klipper man bort de skott som har burit hallon. Detta gör också att risken för hallonskottsjuka och andra problem minskar. (Om jag vore du skulle jag fråga i plantskolan efter nya, friska och resistenta hallonsorter. Misstänker att den gamla hederliga sorten Preussen inte hör till dem.)

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.