Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en lägenhet i Stockholm med en kungsbalkong 6 tr upp i rent västerläge. Det är rätt blåsigt och mycket sol när den skiner. Vi har tre stora Lindebergskrukor för att växterna även ska kunna klara av vintern. Vi har nu försökt oss på rosor, perenna sommarblommor som akleja, nävor mm. Rosorna har vi fått köpa nya varje år dessvärre. Behöver ett bra tips på tåliga växter som kan klara sig bra och även vara dekorativa och lättskötta på denna balkong. /Christina Sigurdsson

Svar:

Förstår att ni har upptäckt att fleråriga växter inte övervintrar med automatik i krukor på samma sätt som i trädgården. Men det finns många som tål kyla förhållandevis bra. Det handlar om att välja riktigt härdiga växter – vare sig det gäller träd, buskar, rosor eller perenner. Bland rosor som remonterar är ’Stanwell Perpetual’, ’Nevada’, ’Hansa’  samt de kanadensiska rugosarosorna ’Louise Bugnet’ (vit) och ’Thérèse Bugnet’ (rosa) härdiga i växtzon 6. För balkongen kanske man också vill satsa på snabbväxande perenner som blir fullvuxna redan första säsongen. Alla sorters gräs hör hit, liksom även exempelvis bambu, kärleksört, klematis, rosenflockel, blodax, kransveronika och stjärnflocka. Samt fleråriga och robusta kryddörter, främst mynta, citronmeliss och oregano. Om det inte blåser för mycket kanske ni kan ha uppstammade dvärgsyrener? Tre på rad vore stiligt. Sorten ’Palibin’ är det vackraste och härdigaste lilla prydnadsträd man kan odla i kruka. Ni kanske kan förankra stammarna i balkongräcket, om det skulle behövas?

Utmärkt att ni har satsat på stora krukor i ett lätt isolerande material. Fleråriga växter kräver större jordvolym om de ska klara sig i kruka. Men även de härdigaste växterna kan behöva lite extra isoleringsskydd inför vintern på balkongen. Allra bäst är att skjuta in krukorna till värmen vid husväggen, bort från regn och rusk. Svep också in hela krukan i fiberduk och bubbelplast. Ställ sedan dessa krukpaket ovanpå frigolitskivor, gamla trasmattor eller något annat som isolerar från kylan underifrån betonggolvet.

 

 

 

 

 

 

 

 

att fleråriga växter inte övervintrar med automatik i krukor på samma sätt som i trädgården. Men det finns många som tål kyla förhållandevis bra. Det handlar om att välja riktigt härdiga växter – vare sig det gäller träd, buskar, rosor eller perenner. Bland rosorna För balkongen kanske man vill satsa på snabbväxande perenner som blir fullvuxna redan första säsongen. Alla sorters gräs hör hit, liksom även exempelvis bambu, kärleksört, klematis, rosenflockel, blodax, kransveronika och stjärnflocka. Samt fleråriga och robusta kryddörter, främst mynta, citronmeliss och oregano. Om det inte blåser för mycket kanske ni kan ha dvärgsyrener? Tre på rad vore stiligt. Sorten ’Palibin’ är kanske det härdigaste lilla prydnadsträd man kan odla i kruka. Utmärkt att ni har satsat på stora krukor i ett lätt isolerande material. Fleråriga växter kräver större jordvolym om de ska klara sig i kruka. Men även de härdigaste perennerna kan behöva lite extra isoleringsskydd inför vintern på balkongen. Allra bäst är att skjuta in krukorna till värmen vid husväggen, bort från regn och rusk. Svep också in hela krukan i fiberduk och bubbelplast. Ställ sedan dessa krukpaket ovanpå frigolitskivor, gamla trasmattor eller något annat som isolerar från kylan underifrån betonggolvet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.