Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har köpt en äkta kastanj som ska ge ätbara frukter. Vi bor norr om Stockholm, vid Vallentunasjön, och är medvetna om att vi måste skydda den noga för kylan på vintern. Det står i skyddat läge med full sol. Men nu var vi i Skåne och träffade en familj med ett gammalt och stort träd. Då berättade de att man måste ha både hon- och hanträd för att få frukt. Deras kastanjeträd gav inte ätbar frukt. Vad är det som gäller för att få ätbara kastanjer? /Lea Martinez

Svar:

Det brukar ta några år efter planteringen innan en äkta kastanj blommar och bär frukt, även i mildare klimat. I Sverige kan man dock inte räkna med att få några kastanjer såvida man inte bor i zon ett, och även där kan hårda vintrar och sen vårfrost vara förödande för detta köldkänsliga träd. Som jämförelse kan jag nämna att även i England är det svårt att lyckas med äkta kastanj utanför de södra, mildare landsdelarna och även krävs det ett soligt och skyddat läge.

En äkta kastanj utvecklar både han- och honblommor och det är de sistnämnda som blir kastanjer. De pollineras både av vind och av insekter. Men för att få en effektiv pollinering behövs det minst två träd eftersom han- och honblommorna på ett träd inte blommar samtidigt. Dessutom krävs en riktigt torr och varm sommar, ungefär som den vi har i år. I Sydeuropa kan en Castanea sativa bli 35 meter högt och 700 år gammalt. Det kan vara upp till fem kastanjer i varje fruktkapsel men de sorter som utvecklar en enda stor kastanj per frukt anses finast. I Frankrike går en sådan under benämningen marron.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.