Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en lång infart till mitt fritidshus, täckt med makadam. Hittills har jag rensat bort ogräset för hand, bland annat för att det växer smultron vid kanterna, men på grund av ålder och sjukdom kan jag inte fortsätta med detta “hästjobb”. Därför känner jag mig tvungen att börja använda bekämpningsmedel för att vägen inte ska växa igen helt. Jag vill vara rädd om naturen också och undrar om jag kan få ett tips om hur jag ska bete mig. /Åsa T.

Svar:

Vi bodde i många år i ett hus på landet med stor grusplan och prövade nog allt mot ogräs och rotskott från syrenbuskar och jätteverbenor. Vi vattnade med ättika. Vi strödde ut grovsalt och vattnade ner det i gruset. Vi kokade vatten och hällde över ogräset. Vi skaffade en gasoldriven ogräsbrännare och brände av de spirande gröna inkräktarna. Vi fyllde på med mer grus för att få ett riktigt tjockt lager. Men ingenting hjälpte, i längden. För att få en ogräsfri grusläggning måste man från början lägga en tjock markduk mellan jord och grus. Och inte heller det förslår egentligen eftersom det hela tiden kommer ogräsfröer med vinden och rotar sig i gruset.

Det finns ett effektivt ogräsmedel som innehåller glyfosfat och är godkänt för att användas i svenska trädgårdar. Det heter Roundup och säljs i trädgårdsbutiker. Men vi vet också att glyfosfatet så småningom sipprar ner till grundvattnet där det riskerar att spridas till brunnar och vattendrag i närheten. Och ingen vet med säkerhet hur medlet påverkar miljön på sikt eftersom det kan ta många år innan skadorna upptäcks. Inte heller ättika och salt är för övrigt harmlöst utan kan skada miljön för maskar och mikroorganismer i jorden.

Så summan av kardemumman blir: Hyr in hjälp av någon som har en gasolbrännare. Det är nog det mest effektiva och minst miljöskadliga sättet att ta kål på ogräs i grusgången. Börja tidigt på våren när de första ogräsen spirar. Du får sedan räkna med att det behövs flera behandlingar med någon veckas mellanrum. Och de avbrända växtdelarna måste räfsas ut ur gruset, så det är rätt arbetskrävade.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar