Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en Jersminbuske (Jasmin?) buske som är cirka 20 år. Den blommar jättefint fortfarande, men den börjar se lite risig ut, med mycket torra och risiga grenar. Ska man klippa ner den helt (vill helst inte det för den är ett bra insynsskydd) och när är det bäst att göra detta? /Lena Malmgren

Svar:

Ja, det är just detta som är problemet med schersminbuskar som har några år på nacken. De blommar med bedårande söta vita och väldoftande blommor några få veckor tidigt på sommaren. Resten av året står de och ser ut som sorgliga risbuskar.

Bästa sättet att fräscha upp en schersmin är faktiskt att kapa ner den helt. Såga av grenarna ca 15-20 cm från marken tidigt på våren, före knoppsprickningen. Men se till att lämna kvar några av de yngsta, det vill säga spädaste, grenarna. Gödsla också efter beskärningen så kommer den igång och börjar växa fint igen. Du får inga blommor den sommaren, men det kan det vara värt.

Den andra beskärningsmetoden för schersminbuskar är att bara gallra ut de äldsta och grövsta grenarna varje vår. Du ska alltid kapa dem riktigt långt ner, det blir inte snyggt annars. Så småningom får du en snyggare och mer livaktig schersminbuske, men det kan ta flera år på det sättet.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar