Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Varje år när min fina humle börjar växa till sig kommer också någon och gör hål i bladen! Vem kan det vara, och hur övermannar jag denne någon? /Åsa i Falun

Svar:

Misstänker att det är fjärilslarver som knaprar på dina humleblad. Hortonomen och skadedjursexperten Maj-Lis Pettersson berättar i sin bok Trädgårdens växtskydd att vissa år kan humleflyns larver nästan äta upp humleplantorna. Den här marodören heter egentligen puckligt näbbfly och är ett brunaktigt och inte särskilt tjusigt flygfä. När de gröna larverna är små tidigt på säsongen kan man sätta in moteld i form av biologisk bekämpning med en bakterie som heter Bacillus thuringiensis. Beställ på nätet och spruta upprepade gånger på humlen. Annars finns inga säkra bekämpningsmetoder annat än att försöka döda så många larver som möjligt. För att komma åt dem kan du lägga ut något på marken och skaka på humlen så att de ramlar ner.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar