Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har hört att det är svårt att få växter och buskar att rota sig i värmen. Vi skulle vilja plantera en kant med lavendel eller liknande utefter en mur samt några buskar utefter en trappa. Ska vi vänta till i september med att plantera detta? Finns det tåliga varianter som vi kan planera redan nu? (Ska inte vara för höga växter) Det är soligt cirka halva dagen i trädgården där det är aktuellt. /Ulla Sundberg

Svar:

Krukodlade växter kan utan hinder planteras under hela säsongen, men om ni kan vänta till i september är det att föredra. Då är det svalare, jorden fuktigare och höstregnen hjälper till med vattningen. Om ni planterar lavendel och buskar mitt i högsommarvärmen får ni vara beredda att vattna ordentligt efter planteringen, förmodligen varje dag (morgon eller kväll) om det är torrt och varmt.

Om ni kan tänka er lite lägre buskar tycker jag ni ska kika närmare på en liten havtornsbuske från Danmark som heter ’Hikul’. Den har vackert silverfärgade blad, ett kompakt och runt växtsätt och tål torka bra. Den har just inga taggar och sätter inte heller rotskott som vanlig havtorn. Blir bara drygt en meter hög som fullväxt. Sätt dem med 30-40 cm mellanrum så fyller de ut bra.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.