Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Mina asterplantor är ca 80 cm höga men det vissnar nerifrån. Ca 30 cm upp från marken vissnar alla blad. Vad kan det bero på? Är det för lite näring eller för lite vatten som är felet?/Bengt Carlsson

Svar:

Tyvärr är det rätt vanligt att astrar, inte minst höstastrar som du kanske har, får vissnesymptom nertill på stjälkarna. Det är tecken på ett svampangrepp, ofta mjöldagg, som gärna slår till när man odlar astrar på ett torrt ställe i trädgården. Av den anledningen ska man aldrig plantera astrar mot en solig husvägg med stillastående varm luft. Alltför ivrig gödsling med kvävehaltig näring kan också öka risken för mjöldaggsangrepp. Du skulle kunna gräva upp och dela dina asterplantor till våren. Plantera sedan ner dem på ett annat, gärna luftigt, ställe och försök att undvika att plantorna torkar ut.

Det finns också ett gammalt trädgårdsmästarknep mot mjöldaggssvampar som du kan pröva redan nu: Blanda 1 tsk bikarbonat och 1 tsk matolja (eller såpa/diskmedel) i en liter vatten och spruta på asterstjälkarna. Men det räcker inte att göra det en gång. Du måste upprepa besprutningen flera gånger med några dagars mellanrum.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.