Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en urgammal ligusterhäck i en halvcirkel framför huset. Nu är den alldeles förvuxen med torra partier och blad som sitter som en palmkrona på torra nederdelar. Enstaka nya grenar med blad kommer upp mellan de gamla plantorna. Vad göra? / Ingalill Åhrén, Motala

Svar:

En gammal och risig ligusterhäck kan få nytt liv genom kraftig beskärning på våren. Liguster brukar lätt skjuta nya skott, även på torr ved om det bara finns liv i plantorna. Klipp ner häcken i april, förslagsvis till 10-15 cm, och gödsla den samtidigt. Gör sedan nästa beskärning i början av augusti och då på en höjd av ca 20 cm, det vill säga mera som en toppklippning. Formklipp sedan häcken två gånger per år, vid midsommar och höst, så kommer den att hålla sig snygg. I framtiden bör ni också sidoklippa häcken så att den blir smalare upptill och bredare nertill. Då kommer det välgörande solljuset åt även den nedre delen och den blir inte så gles och trist.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.