Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en kraftig dillpion, som blommar rikligt år efter år. Läste någonstans att det ska vara relativt lätt att fröså denna dyra planta. Just nu har vi gott om fröställningar och min fråga är: När ska de skördas, hur ska de förvaras och hur sköter man sådd och plantor? /Varpu Bröms

Svar:

Ni kan definitivt ta fröer från er dillpion och så dem så snart de har mognat. Men ni måste vara tålmodiga. Det kan ta ett par år innan rötterna bildas och de första bladen tittar upp, och sedan får ni räkna med att det tar ytterligare flera år innan det blir en mogen planta som blommar. Och det är inte alls säkert att de nya pionerna kommer att likna moderpionen. Sånt är livet vid frösådd.

Så här gör ni: Låt frökapseln sitta kvar på pionen tills den börjar öppna sig. Då tar ni vara på de stora svarta, mogna fröerna inuti kapseln. Sätt dem sedan 2-3 cm djupt i små krukor med såjord och ställ dem skuggigt. Om ni vill kan ni gräva ner krukorna på ett skyddat ställe och låta dem stå där över vintern. Klipp i så fall också bort krukans botten. Ännu mer skyddade mot vinterkylan är frökrukorna förstås nergrävda i en drivbänk eller i ett växthus. Spana sedan efter första tecknet på spirande liv i krukorna. Om ni har tur händer det redan till våren/försommaren. Annars får ni vänta ett år till. Det gäller bara att se till att krukjorden inte torkar ut under den långa väntetiden. När de små fröplantorna har vuxit till sig lite är det dags att plantera om dem i något större krukor. Och därefter kan ni förstås plantera ut era nya pionplantor i trädgården.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.