Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en stor mängd vilda hallonbuskar som varje år ger riklig skörd av små, men mycket goda, hallon. Vi behöver bygga en carport där de står nu och skulle därför vilja gräva upp dem och flytta dem till ett nytt växtställe. Kan man göra det och få dem att överleva och fortsätta att ge goda hallon? Vad ska man tänka på när man gör det? /Karin R.

Svar:

Det är inte svårare att flytta vildhallon än odlade hallonplantor. Bäst lyckas du nog om du väntar till i höst när hallonen har vuxit färdigt för säsongen och gått in i vintervila. Du kan förstås också göra det tidigt på våren innan de börjar växa igen, så snart som du kan få ner en spade i jorden. Gräv upp hela plantor med så mycket rötter som möjligt och ta även med kraftiga rotskott. De blir snart kraftiga plantor. Mylla ner lite kogödsel i översta jordlagret och gödsla också med lite benmjöl. Var bara noga med att vattna ordentligt efter planteringen, speciellt om du flyttar dem på våren. Om det blir en torr sommar är det också läge att fortsätta vattna hallonplantorna.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.