Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Kan du avgöra vad det är som drabbat mina rosor (sorten är endera ’Ingrid Bergman’ eller ’Isabella Rosellini’  –  de växer i samma rabatt). Det är så vitt jag kan se bara en blomma i rabatten som har denna märkliga påväxt. /Örjan Hedene

Ros med sömntornsstekel

 

 

 

 

 

 

Svar:

Det där är ett verk av en sömntornsstekel, en liten insekt som brukar lägga sina ägg på rosblad eller i rosknoppar på våren. Knoppen slår sedan inte ut som vanligt utan bildar den här märkliga bollformen som närmast liknar en tovig exotisk frukt. Denna mossliknande boll är först ljusgrön innan den får röda, hårliknande utskott. Hela anhopningen fungerar som skydd för små orangeröda larver som längre fram kläcks till steklar. ”Gallbollen” är mer lustig än skadlig, men om man är orolig för att steklarna ska sprida sig kan man naturligtvis klippa bort den. Sömntornsstekeln, Diplolepsis rosae, hör till de så kallade gallsteklarna och räknas varken som skade- eller nyttodjur. I forna tider lär de här galgbollarna ha lagts under kudden som sömnmedel, därav det svenska namnet sömntornsstekel.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.