Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi var i Italien på en B & B som har en trädgård med fantastiska aprikosträd, både till storlek och smak. Vi fick några av dessa aprikoser till frukost och behöll några kärnor i hopp om att kunna plantera dem i vårt växthus. Ska vi bara lägga kärnorna i fuktig trädgårdsjord eller behöver vi göra en skåra i dem för att plantan skall gro? Är det någon chans att det kan bli ett träd av det under vår levnadstid? /Nour Khalil

Svar:

Visst kan ni odla ett litet aprikosträd från frö men ni måste ha oceaner av tålamod och uthållighet. Och det finns verkligen ingen garanti för att plantan kommer att kunna ge frukt. Börja med att låta kärnorna torka och knäck dem sedan försiktigt med en nötknäppare så att ni kan komma åt fröerna inuti. De påminner om mandlar. Låt dem då först ligga i blöt ett dygn. Sedan ska de stratifieras, det vill säga köldbehandlas, innan de börjar gro. Det löser ni enklast genom att lägga dem på mjukt och lite fuktat hushållspapper i en glasburk. Förvara sedan burken i kylskåpet under 2-3 månader. Meningen med detta är att simulera vinter. Se bara till att inget barn får för sig att smaka på aprikosmandlarna eftersom de är mycket giftiga. (Ni kan också pröva att bara lägga några mandlar på ett fuktat hushållspapper i en plastpåse och chansa på att de gror utan köldbehandlingen.)

När de väl har börjat gro är det läge att plantera aprikosmandlarna. Sätt ner dem försiktigt i en liten kruka med porös krukväxtjord. Blanda gärna ner lite perlit som gör jorden mer genomsläpplig. Fukta jorden och täck sedan med en plastpåse som ett mini-växthus. Gör några lufthål i plasten, ställ krukan varmt och vänta. När en grön och förmodligen yrvaken aprikosplanta dyker upp ur jorden tar ni bort plasten och ställer krukan ljust, förslagsvis inne i ert växthus som vid det laget förmodligen inte längre är somrigt hett. Jorden ska fortfarande hållas fuktig men inte blöt. Plantera om den lilla växten i en något större kruka när den har vuxit till cirka en decimeter. Nu kan ni också toppa den, det vill säga nypa av toppen så att plantan förgrenar sig och blir lite buskigare. Håll aprikosplantan vid liv och plantera om den i än större krukor vartefter den växer till sig. Om det efter några år bildas blommor måste ni handpollinera dem inne i växthuset för att över huvud taget ha en chans att få frukter. Men det är inte mer komplicerat än att använda en liten pensel och försiktigt fördela pollenet från blomma till blomma.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.