Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur gör man med de perenner som nu i juli har blommat över? Klipper man ner dem för att förhoppningsvis få en förnyad blomning? Så har jag gjort med prästkragar och nepeta och de hinner blomma igen. Men gör man så också med till exempel malva, stjärnflocka och veronika?

/Inger

Svar:

Många perenner blommar om mer eller mindre kontinuerligt under sommaren, vilket du har märkt exempelvis med din nepeta. Detsamma gäller även många trädgårdsnävor, stäppsalvia, löjtnantshjärta och lavendel, för att bara nämna några. Knepet för att stimulera ny blomning är att klippa bort utblommade stjälkar. I vissa fall, som med jättedaggkåpa, förhindrar nedklippningen efter första blomningen också att växten sprider sig över hela trädgården. Dessutom blir bladverket mycket finare.

Malva: Klipp bort utblommade blommor så kommer det fler hela sommaren ända in i september.

Stjärnflocka: Klipp bort vissna blomstjälkar efter hand så får du nya blommor fram till september, om än inte lika rikligt som den första blomningen.

Veronika: Klipp kontinuerligt bort överblommade stjälkar, cirka en decimeter från marken.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.