Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi planterade ett plommonträd för 27 år sedan. Det har under åren enbart givit enstaka blommor och därav ännu färre plommon. Vi har beskurit trädet utan effekt. Vad göra? /Anders Ä.

Svar:

Det verkar konstigt att plommonträdet inte blommar och ger frukt trots att ni har beskurit trädet (på rätt sätt?). Man brukar göra det just för att gynna fruktsättningen. Dräneringen är också viktig för plommonträd. Står ert träd i hårdpackad lerjord som är blöt på vintern? I så fall trivs det inte och blommar kanske inte av den anledningen. Är det väldigt skuggigt på växtplatsen? Har ni sorkar som gnager på rötterna? Om jag vore ni skulle jag konsultera en fruktträdbeskärare på sensommaren. De kan mycket mer om fruktträd än bara själva beskärningstekniken. Ni hittar en lista över certifierade trädbeskärare i er hemtrakt på Svensk Trädgårds hemsida.

Ett urgammalt trädgårdsmästarknep är att plantera lökar av tidlösa under plommonträd för att öka fruktbarheten. Colchicinet i dessa höstlökar lär stimulera plommonträd till bättre fruktsättning. Det är därför man brukar kunna se mattor av tidlösa under plommonträd i riktigt gamla trädgårdar och fruktodlingar.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.