Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

En del av årsskotten som växer nu i hallonlandet blir mörka och slokar. Jag bryter av dem nedanför det mörka och kastar i soptunnan. Bör man gräva upp skotten i stället? Vad kan det bero på? /Janna Flodén

Svar:

Det verkar som om dina hallonplantor har drabbats av en svampsjukdom. Det brukar visa sig som brunvioletta (hallonskottsjuka) eller ljusbruna (gråmögel) fläckar på årsskotten. Du bör klippa bort alla angripna skott, helt och hållet, så snart du upptäcker smittan. Annars sprider svampsporerna sig lätt till alla nya skott. I värsta fall kanske du inte får några hallon alls i sommar.

Det finns också en del du kan göra i förebyggande syfte inför nästa sommar. Klipp bort alla skott som har burit frukt direkt efter skörden och gallra sedan bland de kvarvarande så det bara blir kvar ett tiotal skott per meter. Resultatet ska bli en sval och luftig hallonhäck som snabbt torkar upp efter regn. Om problemen ändå kvarstår kan du i fortsättningen skaffa nya, resistenta hallonsorter och göra en ny hallonhäck.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.