Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Efter cirka tolv år har min sparrissäng, som tidigare givit goda skördar, helt gått i stå. Upp kommer bara smala, taniga saker av en pennas omfång. Går det att få fart på odlingen igen? /Barbro B.

Svar:

Det kan nog bli svårt. Sparrisplantor har en begränsad livslängd och skörden minskar obönhörligt med åren. Dina sparrisplantor börjar helt enkelt närma sig ålderdomen. Man kan inte räkna med att skörda lika mycket på plantor som är mer än 10-15 år gamla. Om du vill vara på den säkra sidan borde du redan nu planera för ett nytt långt sparrisliv och plantera nya plantor, dock inte på samma ställe. Unga sparrisplantor mår inte bra av att växa på samma plats där gamla sparrisar har vuxit en längre tid.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.