Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Sedan några år har jag en klätterhortensia på en sluttning med sol hela förmiddagen och en i en planteringslåda med sol hela eftermiddagen från kl 12.00. Ingen av dem har hittills blommat, vad gör jag för fel? /Ragnhild Wallin

Svar:

Du gör nog inte något fel alls. En nyplanterad klätterhortensia växer långsamt och det kan ta upp till fem år innan den första blomman visar sig. Men därefter ökar den takten och kan så småningom bli 4-7 meter. Sedan finns det i stort sett ingenting som kan ta död på en klätterhortensia. Det skadar dock inte att vattna den nya plantan extra mycket under de första etableringsåren, särskilt om det blir riktigt torra somrar. Klätterhortensia vill ha sur jord, typ rododendronjord, och trivs bäst i halvskugga eller skugga. Förstår att du använder dina som marktäckare, en alldeles utmärkt idé. Annars är ju klätterhortensian känd som den perfekta klätterväxten för en trist norrvägg där ingenting annat fungerar. Men man kanske inte vill ha den på känsliga husfasader eftersom den kan klamra sig fast rätt ordentligt på underlaget.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.