Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag undrar varför en del knoppar vissnar, nästan ruttnar, på pionen. Även en hel stängel angrips ibland nere vid rotfästet.

/Gunilla Jansson, Nacka

Svar:

Om pionknopparna slokar, blir bruna och vissnar innan de slår ut kan det bero på gråmögel. Det är en svampsjukdom som pioner ganska lätt kan drabbas av, exempelvis när de är planterade alltför tätt eller om de står i blöt jord under vintern. Det du bör göra är att omedelbart ta bort alla ruttna knoppar, stänglar och blad. Särskilt viktigt är det att göra det på hösten för att undvika att svampsporerna övervintrar i jorden. Gödsla också pionerna med benmjöl eller kogödsel till våren, och mylla ner det i en cirkel någon decimeter utanför stänglarna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.