Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag fick nyligen av mina barn en jättevacker hortensia (Hydrangea macrophylla ’Hot Red Blue’) som jag har frågor kring. Hittar fina bilder på webben men ingen information om planteringstips och, framför allt, beskärningsråd. Har två hortensior tidigare som i princip aldrig blommat, men har vackert lövverk. Kan du hjälpa mig? /Inger i Roslagen

Svar:

Din hortensia är nog tveksamt härdig i Roslagen, men du kan förstås ha den i en stor kruka och förvara den frostfritt under vintern. Anledningen till att dina hortensior inte blommar är förmodligen just att de växer i fel zon. De allra flesta hortensior blommar på fjolårsskotten, och om de fryser ner under vintern måste plantan börja om igen och skapa ett nytt bladverk på våren. Och då hinner det inte bli några blommor på sensommaren innan nattfrosten kommer.

Se till att krukan har hål i botten för överskottsvattnet. Grunda med ett tjockt lager lecakulor och plantera hortensian i rododendronjord. Ställ den halvskuggigt och glöm inte bort att vattna den flitigt i sommar. Hortensior är mycket törstiga. Vattna med krukväxtnäring en gång i veckan under sommaren, den näring som finns i köpesjorden blir ganska snart utvattnad ur krukan. Du behöver inte alls beskära hortensian. Bara klippa bort vissna blommor efter övervintringen och gallra bort torra och gamla grenar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.