Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Nu är snigelkriget igång igen, tror vi har haft ihjäl över 500 redan. Vi brukar antingen klippa huvudet av dem eller hälla kokande vatten över dem. Grannarna lägger dem i en hink med salt. Men nu har vi börjat fundera över vilken avrättningsmetod som är den mest skonsamma för snigeln. För de är ju också levande varelser… Vad säger experterna?

/Viktor B-gren

Svar:

Era metoder är definitivt mer skonsamma för sniglarna än grannarnas. Visserligen dör sniglarna när man lägger dem i en hink med salt, men det går långsamt och ingen vet med säkerhet om de plågas. Att halshugga sniglarna, med ett hugg/klipp cirka en halv cm in från framändan med en vass spade eller trädgårdssax innebär en snabb och skonsam död och rekommenderas av snigelexperten Ted von Proschwitz vid Naturhistoriska museet i Göteborg. Men det gäller att träffa rätt och inte mitt på snigelkroppen.

Kokande vatten blir också en omedelbar död. Men frågan är om inte den minst plågsamma döden är frysdöden. Det vill säga att samla ihop sniglar i en påse och lägga den i frysen. Människor som har varit mycket nära att frysa ihjäl har berättat om ganska behagliga minnen från själva nerfrysningen, och om hur de ganska snart kom in i ett stadium där de upplevde en paradoxal värme och började ta av sig kläderna.

Järnfosfat, som är ett godkänt snigelgift, får sniglarna att svälta ihjäl och dödar dessutom alla slags sniglar och snäckor utan urskiljning. Det ni absolut inte ska göra är att lägga en påse med sniglar i soptunnan. Det skulle innebära en långsam kvävningsdöd för dem. Och även ett skadedjur bör få en snabb död, tycker Ted von Proschwitz.

Dödade sniglar kan ni lugnt gräva ner i ett hörn av trädgården.

Läs mer i hans bok ”Sniglar – fritidsstörare i örtagården”, utgiven av Bohusläns museums förlag.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.