Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har tomatplantor på en in glasad balkong. Måste man hjälpa dem med pollineringen eller är de självpollinerande? /Karl Erik Gustafsson

Svar:

Moderna sorter är självpollinerande. Men du kan hjälpa till genom att skaka tomatplantorna lite försiktigt när de blommar. Det underlättar för pollenet att släppa och fastna i pistillen. Är pollineringen inte tillräckligt effektiv blir det små och kärnlösa tomater som inte smakar mycket. Yrkesodlare brukar ta hjälp av humlor i växthusen, och det finns faktiskt hobbyodlare som brukar använda eltandborste för att pollinera tomaterna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.