Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har övertagit en kolonilott och vill flytta på hallonbuskarna som finns där. Hur vi det på bästa sätt? Läser att man inte ska ha dem i lerjord men de står redan i det och jag tror att det är sådant över hela koloniområdet. Skulle gärna vilja flytta på vinbärsbuskarna också. Vad gäller då? /Yvonne

Svar:

Bästa tiden att flytta bärbuskar är under deras viloperiod, det vill säga sent på hösten eller tidigt på våren så snart det gå att gräva i jorden. Då har de bästa förutsättningarna för att klara påfrestningen av att bli uppgrävda och nerplanterade igen. Sätt dem inte så djupt och var noga med att vattna ordentligt efter planteringen – och hela första sommaren om det blir torrt. Gödsla på våren med benmjöl.

(Ni kan ju också börja med se om hallonplantorna verkar friska – och även smaka på de bär som kommer i år. Om de inte är toppen vill ni kanske investera i nya hallonbuskar.)

På hösten ska ni alltid ta bort de grenar som har burit bär under sommaren (om det inte är hösthallon, i så fall klipper man bort samtliga grenar). Få växter trivs i kompakt och tung lerjord, speciellt inte en blöt och kall vinter. Men mylla ner kogödsel kring plantorna varje vår, det gör att jorden på sikt får en bättre struktur.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.