Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Härom veckan när det plötsligt blev så varmt fick mina rosor också jättemycket bladlöss på både knoppar och blad. Jag har försökt spruta med såplösning och klämmer ihjäl så många jag bara orkar med. Finns det inte något bra och starkare medel att ta till? Börjar tröttna på den här kampen varje år.

/Karin W-son.

Svar:

Förstår precis hur du har det. Alla vill vi ju odla ekologiskt och giftfritt, men frågan är om man verkligen kan ha en problemfri rosodling på det viset. Frågar man trädgårdsmästare i Englands kändaste, och officiellt helt ekologiska, trädgårdar erkänner de med nästan viskande röster att de just på rosorna ibland tvingas ta till starkare medel än de har lust med. För visst finns det godkända preparat som angriper både bladlöss och andra skadedjur på växterna. De är ofta både långtidsverkande och systemiska, det vill säga fördelar sig i hela växten. Fråga i en trädgårdsbutik.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.