Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har två doftpioner som är cirka 20 år gamla. De två, tre senaste åren har de blommat mycket lite eller inte alls. Vad kan det bero på? Behöver de delas för att blomma på nytt? /Bengt Carlsson

Svar:

Riktigt gamla pioner som verkar blomtrötta kan behöva vitaliseras genom en omplantering. Om du har varit duktig och lagt på kogödsel och/eller kompost varje år i rabatten kan det så småningom ha blivit lite väl mycket jord ovanpå pionens rötter. Och som du säkert vet ska man alltid plantera pioner ganska ytligt, bara så att rötterna hamnar 5-7 centimeter under jorden.

Gräv upp pionen och passa också på att dela plantan. Du kanske får ta till spaden eller en morakniv för att dela rötterna, men det klarar den. Låt bara de kapade ställena torka i några timmar först för att minska risken för svampsjukdomar på rötterna. Sätt sedan ner pionerna igen, men om de ska växa på samma ställe bör du först byta ut den gamla jorden.

Normalt ska man inte gödsla pioner särskilt mycket, det kan resultera i mer blad än blommor. Men dina omplanterade pioner mår nog bra av lite benmjöl som du myllar ner alltför nära i en vid cirkel omkring plantorna. Du kanske får vänta något år på blomningen efter denna omplantering, men det kan det vara värt.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.