Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag vill plantera mörklila iris i en i övrigt vitblommande rabatt och undrar vilken sort du rekommenderar och om det är något speciellt jag bör tänka på vid planteringen. /Iris Eriksson

Svar:

Klart att man måste ha iris om man heter Iris! Det finns många svarta sorter av den vanligaste och också mest lättskötta, Iris germanica eller skäggig trädgårdsiris. ’Black Knight’, ’Black Dragon’, ’Black Swan’, ’Study in Black’ och ’Paul Black’ är några sorter som är riktigt mörka.

Trädgårdsirisar blommar bäst när de får bakas i sommarsolen på ett torrt och väldränerat ställe i trädgården. Plantera i grupper om minst tre, gärna ännu fler, gärna i kalkhaltig och väldränerad jord. Se till att rotstockarna, rhizomerna, hamnar horisontellt med marken och inte täcks helt av jord, så att solen kommer åt att värma upp rötterna på våren. Hamnar de för djupt går det ut över blomningen. Rötterna söker sig sedan neråt/utåt och jordstammarna kryper iväg efter ett par år så irisarna sprider ut sig ganska bra.

Gödsla inte för mycket, då vill de inte heller blomma. Ge dem bara lite kvävefattig gödning, gärna benmjöl, under våren och en gång till efter blomningen mitt i sommaren. Vattna ordentligt efter planteringen och under de närmaste veckorna då irisarna etablerar sig. Därefter bara i extremt torrt väder. Håll också efter ogräset. Skär av blomstjälkarna efter blomningen och dela på rotstockarna när blomningen börjar avta, ungefär vart femte år, så blir det ännu fler irisar.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.