Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

I sommar skulle jag vilja ha något som blommar riktigt länge på balkongen. Den ligger i söder och jag har några rätt stora krukor som ska fyllas. Finns det något som blommar hela sommaren och inte kräver så mycket vatten? /Per i norra Stockholm

Svar:

Ja, det beror på hur du tänker dig att sköta vattningen. Du kan inte plantera blommande växter och sedan åka bort hela juli utan att ha någon som vattnar krukorna. Blir det värmebölja behöver de vattnas dagligen. Men det finns blommor som tål torka något bättre än andra: gamla hederliga pelargoner. Sätt tre plantor vanliga zonalpelargoner i några stora krukor som du fyller med urnjord. Den är lite dyrare men utblandad med långtidsverkande gödsel samt lecakulor och lergranulat som ger jorden bättre struktur. Den större jordmängden gör att du inte behöver vattna växterna lika ofta som om de stod i varsin liten kruka. Vita pelargoner är alltid vackert, men gillar du färger är det bara att välja och vraka mellan pelargoner i olika röda nyanser.

Skaffa också en doftpelargon, det finns hur många sorter som helst och de blommar med rätt oansenliga små blommor men länge. Paradisblomster blommar också hela sommaren på höga stjälkar i rosa-lila eller vitt och doftar dessutom gott. Ett litet fikonträd i egen kruka tror jag du skulle gilla. Det trivs också på en solig balkong. I en annan stor kruka kan du plantera ihop kryddörter som salvia, rosmarin och timjan för sommarens matlagning.

Om du vill ha något som skapar höjd kan du sätta tre krukor i rad med jätteverbena. Det är en stadig, långt över meterhög växt som blommar med små söta blåvioletta blommor hela sommaren. Välj gärna lite högre krukor till jätteverbenorna så fyller de snabbt upp hela väggen. Det finns superlätta krukor som passar fint på balkonger. Och om det är blåsigt på din balkong kan du bottna krukorna med gamla krossade tegelpannor eller stenar innan du planterar för att inte riskera att de blåser omkull. Ett annat sätt att täcka en tråkig sidovägg på balkongen är att fästa upp en enkel spaljé och plantera en snabbväxande klätterväxt i en avlång odlingslåda på golvet. Förslagsvis två-tre plantor klockranka som också blommar i blåviolett ända till framåt hösten.

Du behöver också fat till krukorna för att slippa få smutsvatten på balkonggolvet som i värsta fall kanske också rinner ner till grannen under. Men låt inte vattnet bli stående i faten utan häll bort det när du har vattnat färdigt. Det viktigaste är att krukorna har hål i botten så att avrinningen verkligen fungerar. Köp en påse lecakulor tillsammans med urnjorden och lägg ett tjockt lager i botten av varje kruka. Det gör att jorden inte blir för blöt vilket brukar resultera i att rötterna ruttnar. Skaffa också en flytande näringslösning till växterna och gödselvattna minst en gång i veckan under sommaren. Men tänk på att just pelargoner blommar sämre om de får för mycket näring.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.