Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag köpte ett citronträd här om dagen och undrar om jag borde plantera om det? Det har också en hel del utblommade blommor och jag antar att de inte ska tas bort för då kommer väl inga citroner? Men det finns också blomknoppar på en del ställen. Är det något viktigt jag måste tänka på för att trädet ska trivas? /Eleonor

Svar:

Nej, ta inte bort de gamla blommorna. Det blir mycket riktigt fruktkart av dem.  Ute i sol och värme mognar citronerna snabbare. Men alla frukter mognar inte samtidigt, och du kan också räkna med att få nya blommor samtidigt som de gamla frukterna sitter kvar.

Börja med att plantera också om citronträdet i ny jord och en något större kruka om rötterna ser ut att ha det trångt i den gamla. Blanda gärna upp påsjorden med lite rododendronjord och helst även minimala lecakulor, sand eller perlit (som påminner om söndersmulad frigolit) för att göra den mer porös. Det finns även speciell citrusjord att köpa. Den är aningen kemiskt sur och innehåller både järn och andra näringsämnen som citrusträd mår bra av.

På sommaren trivs trädet bäst i full sol och en regnskur då och då gör ingen skada, bara vattnet kan rinna igenom krukan. Har du inte hål i botten kan rötterna drunkna av syrebrist. Det bästa är att vattna ordentligt och sedan låta krukjorden torka upp mellan vattningarna. Ge gärna en svag näringslösning varje gång, det finns speciell citrusnäring. Men ingen näring alls mellan november och februari.

Behöver trädet beskäras är bästa tidpunkten nu på våren när tillväxtperioden börjar. Rotskott från stammen ska alltid tas bort och du kan också kapa grenar som växer inåt eller korsar varandra.

Värre blir det till vintern. Citronträd behöver, som de flesta andra Medelhavsväxter, en mycket ljus (extrabelysning 12-14 timmar) och mycket sval (helst inte över + 12 grader) plats och försiktig vattning under det mörka halvåret. Frostfritt måste det också vara, för citrusträd tål inga minusgrader. Torr inomhusvärme under vintern är inte att rekommendera. Även om du skulle orka duschar trädet varje dag blir det för torrt och varmt för att det ska trivas.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.