Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har tänkt plantera en liten lavendelhäck längs gången upp till vårt hus. Ser att det finns olika sorter. Hur ska man kunna veta vilken som är bäst? Vilken rekommenderar du till en häck i Stockholmstrakten? /Kristina B-V

Svar:

Till att börja med hoppas jag att er trädgårdsgång ligger soligt. Lavendel trivs inte alls i skuggläge. Och i bästa fall har ni inte heller tung lerjord i trädgården. Det är verkligen inte optimalt för denna Medelhavsväxt som föredrar lätta, genomsläppliga jordar och god dränering på vintern. Soligt, torrt och lagom magert i kalkrik jord är de bästa förutsättningarna för att få lavendel att stortrivas. Då behövs inte mycket skötsel, bara lite kogödsel på våren och ogräsrensning.

Det finns ett trettiotal arter i lavendelsläktet, och ännu fler underarter och korsningar. Vanligast i Sverige är Lavandula angustifolia och sorterna ’Hidcote Blue’ och ’Munstead’, uppkallade efter två av de mest kända engelska trädgårdarna, hör till de populäraste. Jag skulle välja ’Munstead’ till en häck. Den är vackert blålila och något härdigare och den har ett lite mer kompakt växtsätt. Undvik Lavandula stoechas, skärmlavendel eller fransk lavendel. Den är mer lämplig för krukplantering.

För att hålla plantorna täta och buskiga bör du klippa ner lavendeln ungefär en tredjedel på våren. På sommaren, efter blomningen, kan du också göra en lättare frisering. Det viktigaste är att undvika stående väta kring rötterna. Det är fukten som brukar ta kål på lavendel under vintern, sällan kylan eftersom den tål temperaturer ner till 15-20 minusgrader.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.