Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Undrar om du kan tipsa om ett fint litet träd att ha i kruka på balkongen? Det är ganska soligt och vi har satt upp skydd mot den blåsigaste sidan. /Eva & Bengt

Svar:

Om ni har någonstans där ni kan ställa trädet frostfritt på vintern kan ni välja nästan vad som helst. Till och med olivträd, citrusträd, fikonträd och andra mer exotiska växter. Oliv och citrus kräver en sval och ljus vintervila (12-15°). Fikonträdet tappar sina blad på vintern och kan därför också klara sig i mörker bara det är svalt nog (gärna runt 5°).

Men om jag vore ni skulle jag välja en gracil japansk lönn. Det finns tusentals sorter och nästan alla fungerar fint i kruka, åtminstone några år. Försök hitta en sort som får vacker bladfärg även på hösten, innan lönnen måste in för frostfri vinterförvaring. Den vilar också bäst någonstans där det är kallt och mörkt. Själv har jag en Acer palmatum ’Sango-kaku’ i en stor kruka på uteplatsen. Den har vackert rödfärgade grenar och gröna blad som skiftar i gult och orange. Sorten ’Osakazuki’ har mörkgröna blad som går över i en nästan osannolik orangeröd bladfärg på hösten. ’Shojo-nomura’ har mörkröda blad på sommaren och spännande rosaröda höstfärg.

De flesta japanska lönnar trivs bäst i neutral jord eller något sur torvjord men det allra viktigaste är att jorden är väldränerad. Så blanda gärna i pyttesmå lecakulor, perlit eller något liknande som lättar upp krukjorden. Citrusträd kan ni plantera i speciell citrusjord medan oliv- och fikonträd fungerar fint i urnjord som är porös och genomsläpplig. Vill ni fjäska för olivträdet kan ni också blanda i en näve trädgårdskalk i jorden. Tänk på att krukan måste ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Lägg krukskärvor, lecakulor eller annat i botten och gärna också en bit fiberduk innan ni fyller på jord. Då rinner det inte ut lika mycket jord när ni vattnar. Om det skulle blåsa kan det vara bra att lägga några stora stenar ovanpå krukjorden för att förankra krukan.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.