Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Ni hade en artikel om hur bra idegran är. Jag hade flera fina ex ca 1,5 meter höga som jag dragit upp från små plantor. Förra året när vi kom ut till vårt fritidshus utanför Norrtälje var det bara små tofsar kvar ytterst uppe i toppen och buskarna var helt avätna ända in till stammen. Jag förmodar att det var rådjur i farten? Trodde inte att djur åt av barren eftersom de ju är giftiga? Vad göra? Kan jag gräva upp buskarna och hoppas på att de repar sig om jag t ex tar in dem till vår villatomt? /M. Lagerdahl

Svar:

Det är första gången jag hör talas om att rådjur skulle ha ätit på idegran. Vanligare är att de fejar hornen på buskarna vilket ger just sådana skador som du beskriver. Det stämmer att idegranar är mycket giftiga och allra giftigast är fröna/kärnorna inuti de små röda bären på honplantorna. Av den anledningen brukar man numera huvudsakligen plantera hanplantor som inte får några bär. För vissa djur är idegran direkt livsfarlig. Kor och hästar som betar av klippet efter beskärning kan dö. Däremot klarar sig rådjur eftersom de har ett eget enzym som bryter ner taxinet i idegranen. Även trastar och andra fåglar kan till och med äta de giftiga kärnorna i bären utan problem.

Du kan gräva upp och flytta dina idegranar så här års. Men skydda dem i fortsättningen med kycklingnät.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.