Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har ett par stora kolkwitziabuskar som jag ej vet hur eller när man ska beskära. Just nu ser de bara risiga ut. Jag brukar ta bort en del längst ut av “riset” men eftersom de är ca 15 år gamla så bör de väl beskäras för att se vettiga ut? Ska man ta ner dem ända ner eller bara in till själva stammen – från de risiga topparna? /Margaretha L E

Svar:

Jag tror att det är dags att föryngringsbeskära paradisbuskarna. Det vill säga såga ner dem till 10-15 cm över markytan. Ingen planta blir förstås yngre av en total nerskärning. Men det kan ändå vara en lösning för en risig buske som har försummats under många år och inte är för gammal för att återhämta sig. Det är bäst att göra detta på vårvintern, mars-april, innan buskarna har börjat växa, men du kan också göra det nu om de  ännu inte har börjat grönska. Annars får du vänta till tidigt nästa år när de är i vila.

Andra buskar som tål samma behandling är exempelvis havtorn, syren och vresrosor. De skjuter rotskott som snart växer upp till nya buskage. Även lagerhägg, schersmin, pil, forsythia, berberis och ölandstok kan klippas ända ner till marken på vårvintern.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.